3/4-3 Voorbereiding in Makokou

In Makokou kwam het formaliteiten-circus pas echt op gang. De DFC Libreville had gezegd dat we ons bij de lokale politiecommissaris moesten melden, hetgeen een kettingreaktie teweeg bracht: alle lokale bonzen moesten worden bezocht.

Bij de politie, de gouverneur, de lokale inspecteur van de DFC en de militaire commandant ging alles nog goed. Bij de zgn. voorzitter van de gemeenteraad beging ik de blunder ons toch nog 80 euro te laten aftroggelen. Het is niet erg dat ten gunste van Gabon te moeten missen, maar wel als het rechtstreeks in de zak van zo'n figuur verdwijnt. En dat gebeurde, daar was iedereen het over eens.

Bas was ook in Makokou en heeft ons erg geholpen met de juiste contacten voor het optuigen van een expeditie-team en het huren van een pirogue (kano). Ieder die iets met een pirogue op de Ivindo wil doen, komt in de Bakwele-wijk van Makokou terecht. De Bakwele is het vissersvolk dat vooral langs de Ivindo woont. We hebben afspraken over de huur van een pirogue met bootsman kunnnen maken.

Onze gids werd Jean-Paul, aanbevolen door Sostene Ndong Obiang, de lokale man van WWF Minkebe. Maandag hebben we veel te veel inkopen gedaan: nog eens een volledige keukenuitrusting naast het droogvoer dat we al uit NL hadden meegenomen.