19-2 De oversteek van de Ntem 'rivier'

Je ziet de rivier eigenlijk niet. We volgen een stroming tussen de bomen door en regelmatig lopen we vast, omdat we net te zwaar zijn. Soms moet je uitstappen en soms lukt het net om over de obstakels heen te schuiven. Na 5 kwartier steken we een nauwe doorgang door en gaan een stukje tegen de stroom in. Één kwartier later komen we aan de overzijde aan wal.

Aan het eind van de middag eten we. Bienvenu begint de foufou klaar te maken (ook van de maniokplant maar van het blad i.p.v. de wortel). Het is een meel dat met water aangelengd wordt, waardoor een zeer kleverige gummibal ontstaat die als een blok op je maag ligt. Zeer voedzaam maar moeilijk te verteren. De lokalen eten het als brood. Na 2 dagen krijg ik het niet meer weg. De maniok moet het eerst op, want die is aan bederf onderhevig. Er wordt maar 1x per dag eten klaargemaakt. Als je wilt kun je wat bewaren voor de volgende ochtend als ontbijt.

Menu vandaag: 1 bal foufou, deel van een streng maniok, wat sardines in tomatensaus aangelengd met eigen saus "chocolat", gemaakt van gecrushte ... noten. Ook nog 1 bak koffie.